9’S LIGARÖGBI

RÖVID LEÍRÁS:

Gyorsabb változata a XIII-as rögbinek, 9-en játsszák 2 x 9 percben (szünet nélkül). Rendkívül tempós játék. Egy nap, akár 16 csapat is mérkőzhet egymással. Látványos sportcsemegét nyújt a nézőknek. Nagyon jól promótálható.

A KILENCES (9’S) LIGARÖGBI SZABÁLYAI

 1. A mérkőzések játékideje 18 perc, ami két 9 perces félidőből áll, közte egy 3 percnél nem hosszabb félidővel.
 2. A csapatok 15 játékosból állnak, akik közül egyszerre 9 tartózkodhat a pályán. A mérkőzés alatt korlátlanul lehet cserélni a nevezett 6 cserejátékos közül. A lecserélt játékosnak érintenie kell az oldalvonalat, mielőtt a helyére érkező játékos a pályára lép. A becserélt játékos nem léphet a pályára leshelyzetbe. A lecserélt játékos a mérkőzés során cserejátékosnak minősül, így később is pályára léphet.
 3. A tolongást egy csapatból 5 játékos alkotja.
 4. Minden kapurarúgás droprúgással történik.
 5. Pontszerzést követően a labda „tap-and-go”-val, azaz kézből megrúgva hozható játékba a félpályáról.
 6. Célszerzést követően a játékvezető és mindkét csapat elfoglalja kezdő helyét a pályán, és a kapu mögött egy partjelző ellenőrzi a jutalomrúgást, majd dönt annak érvényességéről. A partjelző döntése végleges, és ezt követően a rúgó játékosnak vissza kell térnie a kezdő helyére, a játékot pedig meg kell kezdeni.
 7. Ha a kapurarúgás – jutalomrúgás vagy büntetőrúgás – előtt csere történt, a pályára lépő cserejátékos nem végezheti el a rúgást.
 8. Az ideiglenes kiállítás (sin-bin) időtartama 3 perc.
 9. Az ideiglenes kiállítások a mérkőzés végével lejárnak.

Az adott tornára vonatkozó szabályoknak az alábbi kiegészítő rendelkezéseket kell tartalmazniuk a torna lebonyolításáról:

 • Játékoskeret létszáma: a tornán résztvevő csapatok nevezett játékosainak maximális létszáma
 • Döntetlen mérkőzések: A győztes csapat meghatározásának módszere abban az esetben, ha a mérkőzés végeztével a pontállás döntetlen.